گیاهان و خوراکی های مفید برای دیابت

راهنمای رژیم درمانی در بیماران دیابتی

روش های کنترل دیابت شامل رژیم درمانی، فعالیت جسمانی، کنترل قندخون، درمان دارویی و آموزش خود کنترلی است.

 تغذیه درمانی در بیماران دیابتی

رعایت رژیم غذایی مناسب در کنترل بیماری دیابت بسیار ضروری و مهم است ولی از آن جایی که شیوه زندگی افراد، فرهنگ و یا وضعیت اقتصادی اجتماعی آنان کاملا متفاوت می باشد، بهتر است به جای توصیه رژیم یکسان واز پیش تعیین شده، دستورالعمل های تغذیه ایی بر مبنای اهداف درمان و نیاز هر فرد دیابتی زیر نظر یک متخصص تغذیه انجام شود.

 چگونه و چه وقت غذا بخوریم؟

به منظور کنترل قند خون روزانه 6 وعده غذا شامل سه وعده غذایی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) و سه میان وعده توصیه می شود.

سعی کنید غذاهای اصلی و میان وعده ها را در ساعات معینی مصرف کنید.

مصرف میان وعده قبل از خواب در کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا از کاهش قند خون در طول شب و قبل از خواب جلوگیری می کند.

میان وعده شب بهتر است از یک ماده پروتئینی مانند پنیر یا شیر که همراه با نان تهیه شود، باشد .

رعایت توصیه های زیر در کنترل قند خون نقش موثری دارد:

1-همراه هر وعده غذایی، از سبزیجات استفاده کنید.

2-نان سنگگ ، بربری و نان جو ازنان لواش و ساندویچی بهتر است.

3-مصرف غذاهای چرب مثل کباب کوبیده، سوسیس، کالباس و غذاهای سرخ شده را محدود کنید.

4-لبنیات کم چربی مصرف کنید.

5-از حبوبات و پروتئین سویا، در برنامه غذایی خود  بیشتر استفاده کنید.

6- در هفته بیش از 2 عدد زرده تخم مرغ مصرف نکنید .

7-در طول روز حداقل 8 لیوان آب بنوشید.

8-غذا را به صورت کم نمک مصرف کنید.

9-ترجیحاً از روغن مایع( به خصوص کلزا) استفاده کنید.

 برای سرخ کردن مواد غذایی، از روغن های مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.

 به یاد داشته باشید که مصرف غذاهای سرخ کردنی را  باید محدود کنید .

10-از مصرف الکل و کشیدن سیگار خودداری نمایید .

                                مصرف میوه برای بیماران دیابتی

مصرف انواع میوه ها برای تمام افراد ازجمله بیماران دیابتی نه تنها مفید بلکه ضروری است. چون افراد دیابتی بیشتر به بیماری های عفونی مبتلا می شوند لازم است سیستم دفاعی بدن خود را تقویت کنند. میوه نقش اساسی در بالا بردن قدرت دفاعی بدن دارد اما لازم به ذکر است که مصرف برخی از انواع میوه ها مانند موز، انگور، کشمش، انجیر، هندوانه، خربزه و طالبی باید به یک تا دو بار در هفته محدود شود.

انواع میوه ها

مقدار مصرف

هندوانه، خربزه، طالبی

یک و یک چهارم لیوان( بهتراست از قسمت های نزدیک به پوست استفاده شود)

انگور

10 عدد به اندازه یک خوشه کوچک

خرما

دو عدد

کشمش

دو قاشق غذاخوری

انجیر

5/1 عدد

موز

نصف موز( به اندازه 10 سانتی متر)

ورزش

فعالیت بدنی و ورزش، در پایین نگه داشتن قند خون و بهبود کیفیت زندگی بسیار موثر است. انجام ورزش را به صورت منظم شروع نموده و سعی کنید آن را به صورت یک عادت در آورید.  

 بهترین ورزش برای مبتلایان به دیابت پیاده روی است.

روزانه دو نوبت و هر دفعه 20دقیقه پیاده روی انجام دهید.

وقتی قند خون از 250 میلی گرم در دسی لیتر بالاتر است ورزش نکنید.

بیماری قند بعلت سردی معده و گرمی کبد می باشد. وقتی که کبد بیش از حد گرم و معده بیش از حد سرد شده باشد. بیماری قند خون بوجود می آید.

حال برای درمان باید معده را گرم کرد و مواظب گرمی کبد بود. و کبد را خنک کرد و مواظب سردی معده بود.

                           خوراکی های مفید برای دیابت

انار - شنبلیله - تخم شنبلیله - کرفس - شاهی - خرفه - هویج - پیاز - سیر - سیب - سرکه سیب- شلغم - بامیه - چای قرمز - جو ( سوپ جو- نان جو - بیسکوئیت جو - آرد جو ) + سیراب و شیردان + پاچه گوسفند- دارچین - زنجفیل - زعفران ( دمکردنی و یا بصورت ادویه جات در غذاها )- زیره - کندر -  فندق - بادام تلخ(به مقدار اندک ) - بادام شیرین - پسته -  لیمو امانی ( لیمو ترش فوق العاده مضر می باشد. چون باعث تخریب لوزالمعده شده و در نتیجه دیگر انسولین تولید نمی گردد و موجب ایجاد دیابت نوع اول می گردد)- عسل طبیعی - توت خشکه - خورشت آلو + اسفناج + قارچ -حلیم بادمجان

درمان گیاهی دیابت:

 كلپوره 50گرم، ليمو عمانی با پوست و دانه 50گرم، بذر شنبليله 100گرم، قره‎قات 50گرم، عدس‎الملك 25گرم،نارنج 2عدد، گزنه 50گرم، . نارنجها را از وسط بريده، پوست و دانه‎ها را جدا نموده، خشك كنيد. همه مواد را آسياب نموده و با هم مخلوط نماييد. روزي سه مرتبه و هربار يك قاشق مرباخوري از اين مخلوط را در يك استكان آب ولرم ريخته، با یک قاشق عسل هم زده و قبل از غذا بخوريد.

درصورتی که انسولین مصرف می کنند باید  ريشه باباآدم 50گرم و گزنه ۵۰ گرم به دستور بالا اضافه گردد.

رژيم غذايی برای اين افراد، در شبانه‎روز يك وعده غذای پخته به همراه سالاد، و دو وعده ديگر غذاي خام بخورند. ضمنا از لیمو ترش استفاده نگردد. پوست سیب درختی باعث اصلاح فعالیت لوزالمعده و تولید طبیعی و مجدد انسولین می گردد.

خوراکی ها و غذاهای مضر برای دیابت

شکر و شیرینی جات قنادی - چای سیاه - چای سبز -لیمو ترش - آبلیمو ( اصلی ترین علت بیماری دیابت در ایران ) -نشاسته- سیب زمینی - برنج ساده( برنج+ شوید+ لوبیاچشم بلبلی مضر نیست- برنج قهوه ایی مضر نیست)- زردآلو - ماکارونی -غذای طبخ شده در ظروف آلومینیم و یا زود پز برای بیماران دیابتی مضر می باشد.در ضمن خوردن سیب زمینی با پوست آن برای بیماران دیابتی مضر نیست.

یبوست یکی از مهمترین علت بیماری دیابت می باشد. که قبل از هر درمانی ابتدا باید یبوست را برطرف کرد. -استرس - خوردن آب بین غذا و خوردن آب یخ دار

خوراکی های مفید

جو می تواند به کنترل قند خون کمک کند ولی انواع شیرین شده آن را تهیه نکنید. گوشت ها که غنی از پروتئین هستند به اندازه ی کربوهیدرات ها قند خون را متاثر نمی کنند و اگر در مقدار مناسب مصرف شوند گزینه های خوبی برای رژیم غذایی دیابتی هستند.

جو و ماهی

رژیم بیماران دیابتی یکی از موضوعاتی است که بیماران و خانواده ی آنان را گاه دچار چالش می سازد.

خیلی از افرادی که در مرحله ی اول تشخیص دیابت برای آنان مسجل می شود تصور می کنند باید تمامی منابع کربوهیدراتی را از رژیم غذایی خود حذف نمایند.

کم نیستند بیماران دیابتی که می گویند نان و برنج را از برنامه ی غذایی خود حذف نموده اند به امید آن که دیابت را کنترل نمایند.متخصصین تغذیه و دیابت توصیه می کنند که یک رژیم غذایی متوازن که مقدار کربوهیدرات آن کنترل شده است در کنار فعالیت بدنی مکفی در کنترل بیماری دیابت نقش بسزایی را ایفا می کند.

در جایی که هیچ جایگزینی برای یک رژیم غذایی متعادل دیابتی وجود ندارد، افزودن برخی غذاهای خاص به رژیم غذایی ممکن است در جهت کنترل بهتر سطوح قند خون در افراد دیابتی مفید باشد.از طرف دیگر شما نباید تصور کنید که مصرف برخی خوراکی ها معجزه ای را در رژیم غذایی شما ایجاد می کنند. در واقع هیچ یک از این خوراکی ها، یک داروی جادویی برای دیابت نیستند و به هیچ عنوان نباید تنها به آن ها تکیه کرد.

این مساله همچنان برای بیماران دیابتی به عنوان یک اصل می باشد که از یک رژیم غذایی متعادل دیابتی و فعالیت بدنی برای کمک به مدیریت بهتر بیماری دیابت استفاده نمایند. با این وجود برخی از خوراکی ها نظیر نان سفید تقریبا مستقیما به قند خون تبدیل می شوند و منجر به اوج گرفتن سریع قند خون می گردند.

متخصصین تغذیه و دیابت توصیه می کنند که یک رژیم غذایی متوازن که مقدار کربوهیدرات آن کنترل شده است در کنار فعالیت بدنی مکفی درکنترل بیماری دیابت نقش بسزایی را ایفا می کند برخی از دیگر غذاها مانند برنج و یا نان قهوه ای که دارای سبوس هستند، آهسته تر جذب می شوند و سبب نوسانات قند خون کمتر و آهسته تری می گردند.

اگر در تلاش هستید که از یک رژیم غذایی مفید برای دیابت بهره مند گردید، در این مقاله و مقاله ی بعدی برخی از غذاهای مفیدی که حضور آن ها در رژیم غذایی تان مفید است را به شما معرفی می کنیم. از جمله این خوراکی های مفید عبارتند از:
جو       جوی دو سر

جو می تواند به کنترل قند خون کمک کند ولی انواع شیرین شده آن را تهیه نکنید. هر چند که جو نیز از مواد غذایی دارای کربوهیدرات به شمار می آید اما یک کربوهیدرات مفید است. چرا که جو سرشار از فیبر محلول است و به آهستگی جذب می شود و سطوح قند خون شما را به سرعت افزایش نمی دهد و در طول زمان برای کنترل بهتر قند خون مفید است.

این کربوهیدرات مرغوب نه تنها یک منبع انرژی پایدارتری را نسبت به نان سفید ارائه می دارد، بلکه همچنین می تواند به کاهش وزن کمک کند.فیبر محلول موجود در جوها به حفظ احساس سیری برای زمان طولانی تر کمک می کند.

خواص مذکور از جوی دوسر برای افراد دیابتی که مستعد اضافه وزن هستند بسیار مهم می باشد. اگر وزن تان را کاهش دهید معمولا به طور آشکار کنترل قند خون تان بهتر می گردد.

65 درصد از افراد دیابتی به علت حمله ها و سکته های قلبی فوت می کنند.

لذا مصرف محصولات دریایی و ماهی های غنی از امگا 3 (از جمله قزل آلا وغیره) گزینه های پروتئینی بسیار مناسبی برای افراد دیابتی هستند

جو(Barley) به اندازه جوی دوسر مشهور نیست ولی شواهدی وجود دارند مبنی بر این که جو نیز همچنین غنی از فیبر محلول است و ممکن است به کنترل بهتر قند خون کمک نماید. به غیر از جو، بسیاری از غلات کامل سبوس دار دیگر نیز گزینه های خوبی برای افراد دیابتی می باشند.
ماهی

ماهی و گوشت عاری از چربی

گوشت ها که غنی از پروتئین هستند به اندازه ی کربوهیدرات ها قند خون را متاثر نمی کنند و اگر در مقدار مناسب مصرف شوند گزینه هایی نظیر: ماهی ، سینه ی مرغ بدون پوست و قطعاتی از گوشت لخم(عاری از چربی) گزینه های خوبی برای رژیم غذایی دیابتی هستند.

همچنین ماهی سالمون یک انتخاب هوشمندانه و مفید است چرا که حاوی اسیدهای چرب مفید برای سلامت قلب(اسیدهای چرب امگا3) می باشد و این در حالی است که 65 درصد از افراد دیابتی به علت حمله ها و سکته های قلبی فوت می کنند. لذا مصرف محصولات دریایی و ماهی های غنی از امگا3 (از جمله قزل آلا و غیره ) گزینه های پروتئینی بسیار مناسبی برای افراد دیابتی هستند.

همچنین گوشت منبع عنصر کروم می باشد و کروم یک ماده ی معدنی است که عملکرد مطلوب انسولین را تقویت می کند و به بدن در متابولیسم کربوهیدرات ها کمک می نماید.

توت فرنگی

برخی افراد دیابتی از خوردن توت فرنگی به دلیل شیرین بودن آن اجتناب می کنند، ولی یک فنجان توت فرنگی میان وعده ی سالمی است که قند خون را چندان افزایش نخواهد داد و در هر حال به مراتب گزینه ی بهتری از شیرینی جات و شکلات ها است. توت فرنگی کم کالری و کم کربوهیدرات است و غنی از فیبر و آب می باشد در نتیجه فرد را برای مدت زمان بیشتری سیر نگه خواهد داشت. هر چه افراد دیابتی برای مدت طولانی تری سیر بمانند، در کل کربوهیدرات کمتری مصرف خواهند نمود.

توت‌ها شکلات‌های طبیعی محسوب می‌شوند، اما علی‌رغم ترکیب شیرین‌شان سرشار از فیبر و آنتی‌اکسیدان هستند. این آنتی‌اکسیدان‌ها پلی‌فنول‌ها نام دارند. یک فنجان شاتوت حاوی ۶/۷ گرم فیبر و ۵/۳ گرم آنتی‌اکسیدان است. براساس پژوهش‌ها، افرادی که در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند، اگر به مدت ۸ هفته، توت بخورند، فشار خونشان کاهش و کلسترول خوب بدنشان (HDL) افزایش می‌یابد. توت‌ها آنقدر طعم و مزه دارند که بتوان آنها را به تنهایی میل کرد؛ اما در کنار برخی سالادها نیز ترکیب دلنشین و خوش‌طعمی ایجاد می‌کنند. اگر توت‌ تازه را به خوبی فریز کنید، می‌توانید از آن در طول سال استفاده نمایید.

دارچین

بر طبق اخبار جدید دارچین ادویه ای است که ممکن است اثراتی مشابه انسولین داشته باشد و به کاهش سطوح قند خون در افراد دیابتی کمک نماید. در یک مطالعه ی جدید پژوهشگران آلمانی، به طور تصادفی 79 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 را به دو گروه تقسیم نمودند. گروه نمونه برای مدت 4 ماه عصاره دارچین را برای 3 بار در روز مصرف کردند و گروه کنترل، دارونما (پلاسبو) را مصرف نمودند. در انتها در گروهی که دارچین را مصرف نموده بودند سطح قند خون ناشتا به میزان بیشتری کاهش یافته بود (3/10 درصد کاهش در گروه مصرف کننده ی دارچین، در مقایسه با 3/4 درصد کاهش در گروه کنترل).

دانشمندان چنین نتیجه گیری کردند که عصاره ی دارچین ممکن است اثر معتدلی را در کاهش سطوح قند خون در افراد دیابتی داشته باشد به ویژه برای افرادی که مشکل بیشتری در ارتباط با کنترل سطوح قند خون شان دارند. البته قبل از این که پزشکان بتوانند پیشنهاد مصرف دارچین و میزان مصرف آن را به افراد دیابتی توصیه نمایند، مطالعات بیشتری می بایست انجام گیرند. ولی مطمئنا تا آن موقع ضرری نخواهد داشت اگر کمی ادویه ی دارچین را به غذای خود اضافه کنید.

بروکلی، اسفناج و لوبیای سبز

متخصصین تغذیه  توصیه می کنند  اگر مبتلا به دیابت هستید مقادیر زیادی از سبزیجات غیر نشاسته ای نظیر بروکلی، اسفناج و لوبیای سبز را به رژیم غذایی خود بیفزایید. این خوراکی ها غنی از فیبر و کم کربوهیدرات هستند که این خصوصیات، آن ها را گزینه ای عالی برای کنترل دیابت می سازد.

در نقطه ی مقابل سبزیجات غیر نشاسته ای، سبزیجات نشاسته ای نظیر: نخودفرنگی، سیب زمینی، ذرت، کدوی زمستانی و غیره  می باشند. نیازی نیست که سبزیجات نشاسته ای را به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید، چرا که حاوی مواد مغذی مفیدی هستند و فقط باید تعادل در مصرف آن ها را به یاد داشته باشید.

از آن جا که سبزیجات نشاسته ای کربوهیدرات بیشتری دارند و قند خون را با سرعت و به میزان بیشتر افزایش می دهند، بسیار مهم است که به اندازه ی مناسب مصرف شوند. شواهد جدیدی نیز وجود دارند مبنی بر این که سبزیجات برای افراد دیابتی مفید و سالم هستند. پژوهشگران دریافته اند که یک رژیم غذایی کم چرب گیاهخواری ممکن است به بیماران دیابتی جهت مدیریت بهتر بیماری شان کمک کند.

اگر مبتلا به دیابت هستید جالب است بدانید آن چه در دهان می ‌گذارید، می‌ تواند سبب بالارفتن یا پایین آمدن قند خون تان شود.

سیب

 اکثر متخصصان تغذیه توصیه می‌ کنند حتما در رژیم غذایی خود سیب را بگنجانید زیرا سیب کالری پایینی دارد و فیبر آن بسیار بالا است و جلوی گرسنگی را می ‌گیرد.سیب همچنین دشمن کلسترول بد است و میزان قند خون را کاهش می ‌دهد.

آووکادو

 آووکادو غنی از اسیدهای چرب مونوی غیر اشباع است که سبب کند شدن هضم و پیشگیری از افزایش قند خون بعد از صرف غذا می ‌شود.

جو

 می‌ توانید جو را جایگزین برنج سفید کنید تا میزان قند خون تان بعد از صرف غذا حدود 70 درصد کاهش یابد و تا ساعت‌ ها ثابت بماند.
یکی از سالم‌ترین انواع حبوبات، جو است که سرشار از فیبری به نام «بتاگلوکان» می‌باشد. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که بتاگلوکان می‌تواند کلسترول LDL را از طریق جلوگیری از توانایی بدن برای جذب آن کاهش دهد. مصرف روزانه ۳ گرم جو، موجب کاهش ۸ درصد کلسترول LDL می‌شود.مصرف جو همچنین می‌تواند به ثبات میزان قندخون کمک کرده و موجب احساس سیری و در نتیجه کاهش وزن شود. حبوبات مقدار زیادی کلسیم دارند. قبل از مصرف جو بهتر است مقداری از آن را شب قبل خیس کنید تا ایجاد نفخ نکند و بعد آن را به سوپ، کباب و برنج بیفزایید.
فیبرهای حلال جو هضم را کند کرده و سبب جذب تدریجی قند می ‌شود.

سبزیجات

 فیبر حلال تمامی سبزیجات می‌ تواند قند خون بالا را مهار کند.

گوشت گاو

 می ‌توانید قسمت‌ های کم چرب گوشت گاو را انتخاب کنید و یک ‌چهارم بشقاب ‌تان را در هر وعده غذایی به آن اختصاص دهید. رساندن به اندازه ی پروتئین به بدن باعث می ‌شود مدت طولانی‌ تری سیر بمانید و در صورت لاغر شدن حجم بافت ماهیچه ‌ای ‌تان کاهش نیابد. در ضمن مصرف پروتئین به افزایش متابولیسم کمک می‌ کند.

میوه‌ های گوشت ‌دار دانه‌ دار

انواع میوه‌ های گوشتی حاوی یک یا چند دانه که به رنگ ‌های قرمز یا بنفش موجود است مانند انواع انگور حاوی ترکیبی طبیعی به نام آنتوسیانین هستند. محققان می ‌گویند این دانه‌ های رنگی می ‌تواند سبب کاهش قند خون شده و در عین حال محرک تولید انسولین در بدن باشند.

بروکلی

 بروکلی غنی از کروم بوده که در درازمدت نقشی اساسی و مهم برای تنظیم قند خون دارد.

هویج

 هویج یکی از منابع طبیعی غنی از بتاکاروتن است که می ‌تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش داده و قند خون را تنظیم کند.

گوشت مرغ

 گوشت سینه مرغ در مقایسه با ران یا سایر قسمت‌ ها چربی کمتری دارد. توصیه ی ما به شما این است که در هر شرایطی به هیچ عنوان پوست مرغ را به خاطر چربی بالایی که دارد نخورید.

تخم مرغ

 برخی از محققان معتقد هستند که خوردن یک عدد تخم ‌مرغ در روز کلسترول خون تان را بالا نمی ‌برد و در عوض ساعت ‌ها شما را سیر نگه می‌ دارد.

ماهی

یکی از دلایل فوت مبتلایان به دیابت ابتلا به ناراحتی ‌های قلبی – عروقی است. مصرف یک یا دو بار ماهی در هفته می ‌تواند این احتمال را حداقل 40 درصد کاهش دهد.

از سوی دیگر اسیدهای چرب موجود در ماهی احتمال ابتلا به دیابت، مقاومت در برابر انسولین و التهاب را که از جمله فاکتورهای اصلی ابتلا به ناراحتی‌ های قلبی – عروقی است کاهش می ‌دهد.

دانه کتان

دانه‌ های کتان غنی از پروتئین، فیبر، چربی ‌های خوب از نوعی که در ماهی موجود است و منیزیم است.

این مواد قند خون را تنظیم کرده و به سلول‌ ها در جذب انسولین کمک می ‌کنند.

شیر و ماست

 این ها مواد غذایی غنی از پروتئین و کلسیم هستند و می ‌توانند به کاهش وزن کمک کنند. البته حتما این را می دانید که باید از نوع کم چرب شان استفاده نمایید.از سوی دیگر این مواد مقاومت در برابر انسولین را از بین می ‌برند.

گردو

 گردو حاوی مقادیر بالایی فیبر و پروتئین بوده و سوخت کندی دارد که به تدریج به قند تبدیل می ‌شود.
از سوی دیگر غنی از چربی‌ های مونوی غیر اشباع است که برای سلامت مفید هستند.

دانه‌ ها: تمامی انواع دانه ‌ها غنی از چربی‌ های خوب، پروتئین و فیبر هستند که می‌ توانند قند خون را پایین نگه داشته و از ابتلا به ناراحتی‌ های قلبی – عروقی پیشگیری کنند.در ضمن این مواد منابع طبیعی استرول است که چربی خون را کاهش می ‌دهد.

جوی دو سر: جوی دوسر حاوی فیبرهای حلالی است که در آب محلول بوده و یک خمیر را تشکیل می‌ دهد. مصرف آن باعث می‌ شود بین آنزیم‌ های هضم ‌کننده در معده و مولکول‌ های آمیدون(نشاسته) غذا، یک سد چسبناک به وجود بیاید. در نتیجه دستگاه گوارش مدت طولانی ‌تری غذا را در خود نگه داشته و قندها به تدریج وارد خون می ‌شوند.

روغن زیتون: روغن زیتون طلای مایع نامیده می‌ شود زیرا حاوی ترکیبات ضد التهابی و قوی است که محققان آن را با آسپیرین مقایسه می‌ کنند.

افرادی که رژیم مدیترانه ‌ای دارند و روغن زیتون، میوه و سبزیجات، غلات و گوشت کم‌ چرب می ‌خورند کمتر به دیابت و ناراحتی های قلبی و عروقی دچار می ‌شوند. هر دوی این بیماری‌ ها در پی التهاب در بدن به وجود می ‌آیند.

بر خلاف کره، چربی خوب روغن زیتون سبب افزایش مقاومت بدن در برابر انسولین نشده و حتی این مقاومت را کاهش می ‌دهد.روغن زیتون همچنین کند کننده ی هضم غذا است و باعث وارد شدن تدریجی قند به خون می شود.

کره بادام زمینی: تحقیقات اخیر نشان داده است مصرف کره ی بادام زمینی می ‌تواند اشتها را کور کرده و سبب سیری بیشتر فرد در مقایسه با زمانی شود که مواد قندی کم فیبر مصرف می ‌کند.

در ضمن کره بادام زمینی غنی از چربی‌ های مونوی غیراشباع است که می ‌تواند قند خون را تنظیم کند.

نان سبوس ‌دار: مصرف زیاد نان سفید می ‌تواند حساسیت بدن به انسولین را کاهش داده و سبب افزایش قند خون شود در صورتی که نان سبوس ‌دار دقیقا برعکس عمل می ‌کند.

سیب ‌زمینی شیرین: یک سیب‌ زمینی شیرین که در اجاق کبابی شده 30 درصد کمتر از سیب ‌زمینی معمولی قند خون را افزایش می ‌دهد زیرا حاوی فیبر بالا و ریزمغذی‌ هایی است که 40 درصد آن ها از نوع حلال بوده و سبب کاهش کلسترول و کندی هضم غذا می ‌شوند.

در ضمن سیب ‌زمینی شیرین غنی از کاروتنوئید و رنگ‌ دانه ‌های زرد و نارنجی است که به ارگانیسم‌ ها اجازه عکس ‌العمل در برابر انسولین را می‌ دهد. سیب ‌زمینی شیرین همچنین غنی از اسید کوروژنیک ((chorogenic acid است. این ترکیب گیاهی طبیعی می ‌تواند به کاهش مقاومت در برابر انسولین کمک کند.

لـــوبیا
لوبیاها سرشار از فیبر هستند که موجب احساس سیری، تثبیت قندخون و کاهش کلسترول می‌شوند. در هر نصف فنجان لوبیای سفید، حدود ۱۰۰ میلی‌گرم کلسیم وجود دارد و این مقدار ۱۰ درصد از نیاز روزانه بدن به کلسیم را تامین می‌کند. لوبیاها همچنین سرشار از پروتئین می‌باشند. چربی‌های اشباع‌شده کمی دارند و همان‌طور که می‌دانید افزایش چربی‌های اشباع‌شده بیماری‌های قلبی- عروقی را در پی دارند. انواع لوبیا را می‌توان به سالاد، سوپ و بسیاری غذاهای دیگر اضافه کرد. خوشبختانه لوبیاها تنوع زیادی دارند و همیشه و همه‌جا به اشکال مختلف یافت می‌شوند.

سالمون
شاید متخصصان تغذیه تا به حال آنقدر که لازم است مصرف این ماهی سالم را به مردم توصیه نکرده‌اند. سالمون سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. این چربی‌های سالم خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و همچنین التهابات بدن را کاهش می‌دهند و مقاومت انسولین بدن را تنظیم کرده و بهبود می‌بخشند. سالمون یکی از بهترین‌ منابع غیرلبنی سرشار از ویتامین D است.

لبنیات
هیچ نوع ماده غذایی در تمام دنیا به اندازه لبنیات حاوی کلسیم و ویتامین D نیست. یک ترکیب فوق‌العاده برای کاهش قندخون شامل شیر، پنیر محلی و ماست می‌باشد. براساس برخی تحقیقات و بررسی‌ها، زنانی که روزانه بیش از ۱۲۰۰ میلی‌گرم کلسیم و Iu 800 ویتامین D مصرف می‌کنند، ۳۳ درصد کمتر از سایر زنان در معرض دیابت قرار دارند. این میزان کلسیم و ویتامین D را می‌توان از سایر مواد مغذی دیگر نیز تامین کرد؛ ولی هیچ‌کدام جای ترکیب فوق‌العاده محصولات لبنی را نخواهند گرفت. بهتر است هنگام مصرف محصولات لبنی، به کم‌چرب بودن آنها توجه کنید. بنابراین، به جای نوشابه و برخی آب میوه‌های غیرطبیعی و چاق‌کننده، شیر بنوشید. مصرف ماست و پنیر محلی را فراموش نکنید. برای تهیه سوپ از شیر استفاده نمایید.

ماهی تن

نوع دیگری از ماهی‌های بسیار سالم، ماهی تن است. این ماهی حاوی امگا۳ و ویتامین می‌باشد؛ اما از آنجا که حاوی جیوه زیادی است، مصرف بیش از اندازه آن می‌تواند برخی مشکلات عصبی را به وجود آورد؛ به همین دلیل بهتر است مصرف آن را کمی محدود کرده و هفته‌ای ۳۶۰ گرم ماهی تن مصرف کنید. از این ماهی می‌توان در سالاد و یا ساندویچ استفاده نمود.

گردو

فقط ۳۰ گرم گردو (حدود ۱۴ نیم گردو) حاوی حدود ۲ گرم فیبر، ۶/۲ گرم اسید آلفالینولینک و امگا۳ می‌باشد، ولی از طرفی همین میزان گردو ۱۸۵ کالری دارد و باید مراقب افزایش وزن بود. گردوی خرد شده را می‌توان به راحتی در تمام ساندویچ‌ها با پنیر و خرما استفاده کرد.

کاکائوی سیاه

حاوی آنتی‌اکسیدان فلوونوید است و موجب تنظیم کلسترول بد و خوب می‌شود. همچنین، فشار خون را کاهش می‌دهد. حدود ۳۰ گرم کاکائوی سیاه، ۱۳۶ کالری و ۵/۸ گرم چربی دارد.

خرما
این میوه جویدنی معمولا زیاد جدی گرفته نمی‌شود. سطح صاف، قهوه‌ای رنگ و چسبنده‌ای دارد و وقتی داخل دهان‌تان می‌گذارید، می‌توانید از طعم شیرین و دلچسب و بافت فوق‌العاده‌اش بهره‌مند شوید. این میوه طبیعی حاوی فیبر (حدود ۴ گرم در هر هفت دانه) و برای افراد دیابتی یک میان وعده مناسب است. همچنین حاوی آنتی‌اکسیدان می‌باشد و میزان آنتی‌اکسیدان آن بیشتر از فلفل، براکلی و انگور است. خرما را می‌توان همراه با گردو مصرف کرد تا طعم بهتری داشته باشد. خرما در کنار نان هم مزه دلچسبی ایجاد می‌کند.

سبزیجات
با شنیدن این کلمه شاید اولین چیزی که به یاد آن می‌افتید، کاهو باشد؛ اما شلغم، چغندر و خردل را نیز باید جزء سبزیجاتی دانست که سرشار از فیبر و کلسیم هستند. مصرف سبزیجات برای سلامت قلب نیز مفید است. ویتامین B موجود در این سبزیجات موجب کاهش سطح هموسیستین می‌شود. هموسیستین یک نوع آمینواسید است که میزان زیاد آن خطر بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. (mcg) 400 فولیت به طور روزانه ۲۵ درصد از هموسیستین را کاهش می‌دهد.

عدس
عدس از خانواده حبوبات و سرشار از فیبر می‌باشد. ۱ فنجان عدس پخته‌شده حاوی (mcg) 360 فولیت است. عدس پروتئین فراوان و ویتامین‌ها و املاح مختلفی نیز دارد. عدس را می‌توان با برنج و سوپ استفاده کرد. کمی فلفل و سیر به عدس پخته‌شده اضافه کنید تا طعم بهتری پیدا کند و بعد آن را میل نمایید.

بذر کتان
بذر کتان شاید خیلی کوچک به نظر برسد، اما منبع غذایی سالم و کاملی است. این بذر سرشار از فیبر و اسید آلفا لینولئیک می‌باشد. براساس تحقیقات، ارتباط نزدیکی بین افزایش میزان اسید آلفالینولئیک و کاهش خطر بیماری‌های قلبی، حملات قلبی و سایر مشکلات عروقی وجود دارد. این دانه‌های جادویی باعث کاهش کلسترول و قندخون می‌شوند. بذر کتان را می‌توان به تمامی غذاها مثل جو، پنیر و برخی میوه‌ها اضافه کرد.

هندوانه سرشار از پتاسیم است و خوردن آن برای افراد دیابتی مفید نیست زیرا باعث افزایش قند خون می شود.

بیماران دیابتی باید توجه بیشتری به آنچه می‌خورند داشته باشند. پزشکان و متخصصان تغذیه مصرف برخی غذاهای مغذی را به بیماران دیابتی توصیه می‌کنند که حاوی چهار نوع ماده سالم مغذی، همچون فیبر، امگا ۳، کلسیم و ویتامین D است.

دیابت نوع ۲ خفیف‌تر از نوع ۱ نیست
محققان مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران با رد این باور که دیابت نوع ۲ خفیف‌تر از نوع ۱ است، معتقدند: تمام افراد مبتلا به دیابت اگر به طور دقیق درمان نشوند و همواره قند خون آنها بالا باشد، دچار عوارض مخرب این بیماری می‌شوند. بالا بودن مداوم قند خون باعث ابتلای افراد به بیماری دیابت می‌شود. قند خون به دو علت به مقدار زیاد در بدن افزایش می‌یابد: یا لوزالمعده قادر به ترشح کافی انسولین نیست و یا سلول‌های بدن نمی‌توانند قند خون را به خوبی مصرف کنند. کربوهیدرات‌ها (مواد قندی) پس از گوارش و هضم به گلوکز (مهم‌ترین قند ساده) تبدیل و وارد جریان خون می‌شوند تا بدن از آن‌ها به عنوان سوخت برای سلول‌ها استفاده کند. قند، انرژی لازم برای زنده ماندن و رشد سلول‌های بدن را تأمین می‌کند.

طبق اعلام محققان مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران، همه افراد دارای مقداری گلوکز در خون خود هستند که میزان آن به طور طبیعی در حالت ناشتا بین ۷۰ تا ۱۱۰ میلی گرم در هر ۱۰۰ سی سی خون است. اگر میزان قند خون فردی در حالت ناشتا حداقل در دو آزمایش، بیش از ۱۲۶ میلی گرم در هر ۱۰۰ سی سی خون باشد، ابتلای او به بیماری دیابت تشخیص داده می‌شود. زمانی که انسولین به مقدار کافی در بدن موجود نباشد و یا کار خود را به خوبی انجام ندهد، قند به مقدار زیاد در جریان خون باقی می‌ماند. همه افراد در بدن خود دارای غده‌ای به نام لوزالمعده (پانکراس) هستند که هورمون انسولین می‌سازد و در خون ترشح می‌کند؛ بنابراین سلامت لوزالمعده برای مصرف درست قند (گلوکز) توسط سلول‌های بدن، ضروری است. انسولین در بدن مبتلایان به دیابت نوع ۱(دیابت وابسته به انسولین) یا اصلا ساخته نمی شود و یا مقدار آن بسیار ناچیز است. بنابراین افراد مبتلا به دیابت نوع ۱، برای ادامه حیات نیاز به تزریق انسولین، رعایت رژیم غذایی و انجام حرکات ورزشی دارند. بدن این بیماران نمی تواند از قند (سوخت) حاصل از مصرف غذاها استفاده کند در نتیجه وزن آنان به شدت کاهش می‌یابد.

رعایت رژیم غذایی، خط اول کنترل دیابت نوع ۲
با استفاده از یک برنامه غذایی مناسب، ورزش منظم و کاهش وزن (درصورت وجود اضافه وزن) می‌توان این عارضه را کنترل کرد. مهم‌ترین بخش درمان دیابت، رعایت برنامه غذایی صحیح است. حتی اگر بیمار برای کنترل دیابت قرص یا انسولین استفاده کند، ولی بیش از حد مواد غذایی حاوی قند و چربی مصرف نماید، قند خون او کنترل نمی‌شود؛ چون غذای اضافی در بدن به چربی تبدیل می‌شود. اضافه وزن ناشی از افزایش بافت چربی، حساسیت سلول‌های بدن را به انسولین کاهش می‌دهد و در نتیجه غلظت قند خون بالا می‌رود. گاهی اوقات با کاهش ۵ تا ۱۰ کیلوگرم از وزن بدن، بر اساس یک برنامه درست غذایی، می‌توان دیابت نوع ۲ را کنترل کرد. بنابراین غذای مبتلایان به دیابت باید کم‌چرب، حاوی پروتئین کافی، فاقد قندهای ساده و دارای فیبر زیاد باشد. لازم است، این بیماران از حجیم خواری، مصرف غذاهای شیرین و پرچرب پرهیز و به طور مداوم قند خون خود را کنترل کنند؛ در غیر این صورت، دیابت روی سایر اعضای بدن مانند چشم، کلیه و قلب تاثیر منفی می‌گذارد.

نسخه هاي تك دارويي

نسخه شماره 1

                       دارو :  تخم یا تمام گیاه شنبلیله ( Trigonella foenum - graecum  )

مقدر مصرف : 1 تا 2 گرم

طرز تهیه  : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره 2- 

                       دارو :  ریزم بید گیاه (مرغ ) ( Agropyron repens )

مقدر مصرف : 5 تا 10 گرم

طرز تهیه  : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره 3- 

                       دارو :  برگ توت سیاه ( Morus nigra  )

مقدر مصرف : 3 تا 6 گرم

طرز تهیه  : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره 4- 

                       دارو :  برگ  اوکالیپتوس ( Eucalyptus globulus )

مقدر مصرف : 5 تا 10 گرم

طرز تهیه  : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره 5- 

                       دارو : پوست دانه لوبیا ( Phasseolus vulgaris )

مقدر مصرف : 7 تا 250 گرم

طرز تهیه  : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره 6-

                       دارو : برگ درخت گردو ( Juglans regia )

مقدر مصرف : 3تا 7 گرم

طرز تهیه  : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره 7-

                       دارو :سیر ( Allium sativum )

مقدر مصرف : 3 یا 6 عدد سیر تازه را همراه با غذا میل کنید .

طرز تهیه  : 12 تا 18 گرم از سیر خشک شده را در یک لیوان آب جوش ریخته مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده و همراه غذا میل کنید .

نسخه شماره 8-

                       دارو :پیاز ( Allium cepa)

مقدر مصرف : 150 گرم همراه غذا میل کنید .

نسخه شماره9 -

                       دارو : ریشه بابا آدم ( Arctium lappa )

مقدر مصرف : روزانه 5 تا 10 گرم

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

نسخه شماره10-

                       دارو : برگ گزنه ( Urtica urens )

مقدر مصرف : روزانه 5 تا 10 گرم

طرز تهیه : مقدر فوق را که قبلا کوبیده شده باشد در یک لیوان آب جوش ریخته به مدت نیم ساعت باقی بگذارید تا دم بکشد سپس آنرا صاف كرده روزی سه بار هر بار یک فنجان میل کنید.

 بازگشت به صفحه گیاهان دارویی

 
Text Backlink ExchangesCopyright www.dafaabi.blogfa.com© All rights reservedکوی دلبر